Plats:

Kistamässan

Datum:

25-26 sep 2024

Mentala superkrafter med
Henrik Fexeus

Henrik Fexeus, Mentalist och författare
Text: Madeleine Siggelin Alstermark

Henrik Fexeus är en av världens främsta kroppsspråksexperter, han är mentalist och mästermainpulatör, har skrivit ett flertal böcker och är en eftertraktad föreläsare. Han vann också “Hela kändis-Sverige bakar” 2018. Ja, som ni förstår har Henrik en hel del superkrafter och vi fick äran att ta ett kort snack med honom på telefon.

På din hemsida kallar du dig bland annat mentalist och mästermainpulatör, vad innebär dessa titlar?

En mentalist är en yrkesterm och det är egentligen titeln på en form av underhållning som går ut på att man använder sig av psykologiska tricks och publikhantering och rent fusk för att skapa illusioner av att man kan läsa andras tankar. När jag jobbar som underhållare, för det gör jag också, så turnerar jag då och då med mina tankeläsarshower och då är det i egenskap som mentalist. Så det är liksom en titel även om inte så många känner till den.

Sen det här med mästermainpulatör, det är egentligen inte jag utan det var en tidning som kallade mig för det någon gång. Jag tänkte, det där lät ju lite roligt och inte alls skrämmande så jag lånar den. Det är lite för att leka med det folk tänker på när de hör talas om mig eller det jag kan. Antingen är det han kroppsspråkskillen eller han som verkar kunna påverka folk att göra det han vill och då tänkte jag att jag kan spinna vidare på det.

Kan man manipulera en jury i baktävling?
Det kan jag ju aldrig svara ja på faktiskt skrattar Henrik.

Vad ledde dig in på spåret som mentalist och mästermainpulatör?
Grejen är att jag inte riktigt vet. Jag har alltid varit väldigt fascinerad och intresserad av varför vi gör som vi gör och hur det funkar och när jag kom underfund med att det finns så himla mycket dolt under ytan än det som sker då blev det ännu mer intressant. Men just varför vet jag inte riktigt. Jag tror att när jag var liten var jag väldigt socialt inkompetent, det är ingen teori utan jag vet att det var så. Jag fattade inte riktigt de sociala reglerna vilket gjorde att jag var rätt dålig på att leka med andra barn. Så jag blev rätt ensam liksom, ganska mobbad och jag tror att där kanske föddes ett behov av att ta reda på varför, vad har de fattat som inte jag fattat och varför slår folk på mig. Jag har ingen aning. Det är mycket möjligt att om jag bara hade varit ett normalt välartat barn i grundskolan så hade jag aldrig hållit på med de här sakerna idag. Jag har inget trauma för det idag utan de har format mig till den jag är. Det första som händer när jag tar reda på hur folk funkar gör att man plötsligt blir mycket mer förstående och tolerant även mot människor som man kanske tyckt betett sig som idioter innan, gamla mobbare osv.

På Ekonomi & Företag ska du prata om mentala superkrafter och ge oss en bootcamp för hjärnan, vilka superkrafter kan vi som åhörare förvänta oss att komma ut med efter föreläsningen?
Jag vill inte ge bort för mycket, men ger en hint. Grundtesen i hela föreläsningen bygger på att vi har mycket mer kompetens i betydligt fler områden än vad vi tror om oss själva. Det finns ganska mycket där vi har lite missförstått vad det handlar om, som vi sagt “det där kan inte jag” eller “jag är inte bra på det” och så har vi liksom struntat i det. Det jag kommer göra under föreläsningen är att peka på några sådana här områden där vi förkortar oss själva onödigt mycket och peka på vad missförstånden är och sen visa hur duktiga vi faktiskt egentligen är. Då har jag valt tre områden som är lite med flit jobbigt klyschiga, nämligen: 

  • Kreativitet
  • Positivt tänkande
  •  Minnet

Och det är just för att man tänker ”åh positivt tänkande, det orkar jag inte höra talas om en gång till” eller ”kreativitet, ja det är ju jättekul för dom som är kreativa”. Men riktigt så är det inte och redan under föreläsningen så kommer jag faktiskt bevisa att alla som hör denna föreläsning faktiskt kan vara mer kreativa än vad 1 på 1000 faktiskt påstås kunna vara och det bränner vi av redan de första 10 minuterna bara genom att fatta hur det funkar och sen fortsätter det så.

En avslutade fråga, hur blir man en doer?
Inledningsvis bör man sätta upp en plan och en struktur för det man ska göra. Detta genom att skapa listor på ett lite annorlunda sätt, ett mer detaljerat sätt där man skriver ner alla småsaker. Ofta innehåller det vi skriver ner på våra att göra-listor många delmoment som kräver mycket av oss och därför blir det inte av. Det som händer när vi skriver ner alla små delmoment är att vi får stryka mycket på listan och det får oss att känna oss duktiga, att man faktiskt får saker gjort. På så vis stärker man även bilden av sig själv!

Dela i sociala medier

Andra inlägg som kan passa dig

Hur 4 digitala trender kan hjälpa din redovisningsbyrå att växa!

Vi har samlat fyra digitala trender som kan få din redovisningsbyrå att växa. Redovisningsbranschen är en av de branscher där digitaliseringen lämnat extremt stort avtryck. Samtidigt som ny teknologi växer fram måste företag se till att anpassa sina affärsstrategier till dessa nya system.

Läs mer »
Scroll to Top