Plats:

Kistamässan

Datum:

25-26 sep 2024

Framtidens controller är proaktiv

Ingemar Claesson, Konsult Claesson & Partners AB, Ekon.dr och lärare inom controlling
Text: Anna Ekström, redaktör, FAR

Controllern är en yrkesroll i förändring. Idag förväntas controllern ta en allt mer styrande roll i organisationen. Hur gör man för att bli en controller att räkna med i framtiden? 

Historiskt sett har en controller främst tillägnat sig redovisning och rapportering. Idag förväntas controllern, utöver sitt ekonomiska kunnande, ta en allt mer betydande roll i organisationen och efterfrågan på proaktiva och styrande controllers på marknaden blir allt större.  

Det är något som Ingemar Claesson, konsult Claesson & Partners AB, Ekon.dr och lärare inom controlling på FAR märkt av. Han har många års erfarenhet av att kompetensutveckla controllers i en yrkesroll i skiftning.  

– Det händer ofta att vi blir kontaktade av vd:n som vill utbilda sina controllers för att uppmuntra dem att ta sig an en mer proaktiv roll. Man vill att controllern ska bli ännu bättre på att kommunicera sina siffror, påverka andra i organisationen och komma med förslag på hur man kan göra förändringar i verksamheten, säger han.  

Omvärldsbevakning allt viktigare

Den nya controllerrollen innebär bland annat ett ökat fokus på verksamhetsstyrning och business control. Även omvärldsbevakning och konkurrensanalys är betydande aktiviteter för framtidens controller. 

–Som controller har du en unik möjlighet att vara med och påverka organisationen och dess affärer. Till exempel om kostnaden för en produkt ska sänkas så kan controllern, med avstamp i sitt stora ekonomiska kunnande, föreslå hur man kan göra det, vilka processer som ska ändras, arbetsmetoder som bör ses över och vilka kompetenser som behövs internt för en förändring.  

En gnutta självförtroende är ett annat framgångsrecept för controllerkarriären, menar Ingemar. 

–Ta chansen och gör dig ovärderlig på ditt företag och våga signalera att du är viktig. Och hur gör man det? Jo, genom att delta aktivt med sitt ekonomikunnande då det pratas affärer och affärsstrategi. Du ska förstå affären och koppla ihop dina siffror till det. Var proaktiv, våga ta plats och säg ”låt mig beskriva detta”. 

Varför ska man bli en proaktiv controller? 

–Delvis för att det är stimulerande. Du blir en del av verksamheten och delaktig i affären. Det är också en bra karriärutveckling. Intresset för att rekrytera controllers är stort för att de har jobbat inom fler områden i verksamheten och med fler funktioner. Det är helt enkelt ett bra sätt för att komma mer in i affären också för den som vill gå vidare i karriären, säger Ingemar Claesson. 

Dela i sociala medier

Scroll to Top