4 tips till dig som vill erbjuda dina anställda skattefria förmåner

Jan-Erik Persson

Text: Jan-Erik Persson, skatteexpert, Wolters Kluwer

I USA talas det om ”The Great Resignation”. Bara i april 2021 sa inte mindre än fyra miljoner människor upp sig. Särskilt yngre anställda tenderar att leta nytt jobb – undersökningar visar att mer än 2 av 3 aktivt gör det.

Vi bor ju i Sverige, men den här typen av utvecklingen sker ofta på en global nivå. En sak som är säkert är i alla fall att det idag är viktigare än någonsin att skapa en bra relation med sina anställda och få dem att känna sig värdefulla.

Hur uppnår man då det? Lönen är förstås viktig, men den betyder inte allt. Särskilt inte för yngre generationer som drivs mer av mer sociala aspekter som flexibla arbetstider och andra förmåner.

I det här inlägget kommer jag bjuda på ett par tips på hur du kan arbeta med skattefria och/eller skattepliktiga förmåner till de anställda, exempelvis friskvård, privat sjukvård och pension, för att visa att du värdesätter dem.

Friskvårdsbidrag

Sedan några år tillbaka gäller fördelaktiga villkor för motion och friskvård. Samma regler gäller för alla storlekar av aktiebolag. Friskvårdsbidrag kan kombineras med en naturaförmån. Ett företag kanske vill kombinera båda systemen som man erbjuder de anställda.

Löneväxling mot pension

Att erbjuda möjligheten att växla lön mot framtida pension kan vara attraktivt för många arbetstagare. Tänk dock på att informera den anställde att om lönen hamnar under en viss nivå så minskar den allmänna pensionen. För 2022 kommer man behöver man ha en bruttolön efter löneväxlingen på cirka 47 750 kronor för att det ska vara lönsamt.

Privat sjukvård

Skattefriheten för privat sjukvård som förmån är numera slopad. Men det kan fortfarande vara fördelaktigt för den anställde att ha en privat sjukvårdsförsäkring från sin arbetsgivare. Många värdesätter till exempel att ha ett särskilt journummer att kontakta och att snabbt kunna få vård.

Skattefria arbetsredskap

Redskap som den anställde behöver för sin anställning är fullt avdragsgilla för arbetsgivaren och arbetstagaren förmånsbeskattas inte för detta. Även om detta klassas som arbetsgivarens egendom så uppskattar många att de, i viss mån, också kan nyttjas privat. Exempel på detta kan vara allt från datorer och telefoner till höj- och sänkbara skrivbord och kontorsstolar.

Dela i sociala medier

Scroll to Top