Plats:

Kistamässan

Datum:

25-26 sep 2024

Miljardsuccér och magplask med superentreprenören Gunilla von Platen

Gunilla von Platen

Gunilla von Platen. Foto: Åsa Tällgård/TV4

“Du måste ha grit” säger Gunilla von Platen, serieentreprenören i näringslivets topp som tycks ha fler liv än en katt och är lika tydlig i sitt ledarskap som hon är pro systerskapet – i såväl business som pleasure. I september delade hon med sig av framgångssagan, som är lång ifrån en autostrada, på mässan Ekonomi & Företag.

Ständigt aktuell och som en av Sveriges mäktigaste drakar i näringslivet intog Gunilla von Platen scenen på Ekonomi & Företag den 28 september. Gunilla von Platen har en imponerande portfölj som entreprenör, företagsledare, investerare, författare och programledare. Hon har byggt bolag från en banankartong och två tomma händer till att omsätta hundratals miljoner, som till exempel Xzakt Kundrelation AB.

Byggt miljonbolag med tomma händer
I Sommar i P1 2020 delar hon personligt om såväl karriären som det privata mörka. För syriansk-svenska Gunilla tycks som sagt ha fler än ett liv. Hon har sett sin mamma skjutas inför hennes ögon, flytt från folkmord med bultande hjärta, levt i äktenskap under psykisk terror och tyvärr tar det inte slut här. Likt fågeln Fenix reser hon sig alltid och tackar systerskapet för det: ”Vem skulle jag ha varit utan kvinnorna i mitt liv?” I sitt sommarprat delar hon också med sig om makten, männen, miljonerna och motgångarna. För Gunilla har fått kriga sig fram och hon krigar än i dag. Nu tar hon framförallt fighten för andra. Ger luft under vingarna genom investeringar till unga lovande entreprenörer och bidrar till hjälp till självhjälp för kvinnor i Indien. ”Du måste ge tillbaka” säger Gunilla och tillägger: ”Jag vet min farmors och min mammas historia och har svårt för lata människor. Jag har varken haft rika föräldrar eller vänner som hjälp och har lyckats bygga miljonbolag med två tomma händer.”

Inga genvägar
Enligt Gunilla finns det ingen Quick fix för ett framgångsrikt entreprenörskap. ”Jag är nyfiken och har alltid arbetat hårt. Det finns inga genvägar till framgång. Det är som för en elitidrottare.”

Andra visdomsord, som hon också delar till sina barn, är att du inte kan bli älskad av alla. ”Om jag skulle ha som mål att alla ska gilla mig så skulle jag inte överleva. Folk kommer att störa sig på dig, såväl i näringslivet och i privatlivet.”

Det innebär inte att allt rinner av henne som på en teflonpanna. Gunilla säger att hon blir ledsen precis som alla andra när människor behandlar henne illa. Värst är det när till synes närstående sviker. ”Det gör ont in i själen. Men jag är gammal nog att veta att jag klarar mig själv.”

Även om hon aldrig behöver vara helt ensam. Maken Alfred von Platen (”världens bästa man”, understryker hon) och Fredrik Lithen, Chief Strategy Officer på Xzakt Kundrelation, beskrivs som ovärderligt stöd och bollplank. En annan person som Gunilla lyfter att ha varit väsentlig för hennes professionella karriär är Mats Hanzon, tidigare delägare i Wasa Tornet. ”Mats är en magisk människa med ett hjärta av guld. Han tog sig tid, om så bara en halvtimme, där jag fick ventilera mina tankar”.
Mer än så behövs ofta inte, beskriver hon och skickar med en rekommendation: ”Skaffa en mentor. En äldre klok människa som har levt”.

Ledarskap utan krusiduller
Gunillas eget ledarskap grundar sig i tydlighet och transparens. ”Det ska aldrig finnas några överraskningar. Jag är tydlig med vad jag förväntar mig, följer upp och ger återkoppling. Jag ogillar krusiduller och lindar inte in saker och tvingar folk att tolka. Det är raka puckar. Jag förväntar mig det från båda håll”.

Hon är lika snabb till beröm som att återkoppla med feedback som ”gör om gör rätt”. En bra ledare tar kommando. ”Du kan inte låta alla tycka till och skjuta över beslut till andra. Titeln chef och ledare innebär att du är beslutsfattare.”

Entreprenörskapet kräver en viss personlighet säger Gunilla och beskriver att du inte kan banga att jonglera flera svåra frågor samtidigt. Hon har gått på en mängd nitar men gråter inte under kudden mer än en natt. Du måste vara handlingskraftig och påhittig.
”Tänk galet utanför boxen. Tänk ännu mer kreativt, ännu smartare! Det är bara din fantasi som sätter gränser”.

Författare: Rosita Lincoln, 2022

 

Dela i sociala medier

Scroll to Top