DIN MAMMA JOBBAR INTE PÅ FRAMTIDENS REDOVISNINGSBYRÅ​

Lärdomar från en redovisningsbransch i förändring

Josefine Pleo

Text: Josefine Thudén, Partner Manager, Pleo

I somras satt jag ner med en vän till mig. Hon jobbar som redovisningskonsult och berättade att hon fick ta ut hela sin semester på intjänade timmar från våren. Januari till mars hade arbetsbördan varit som fyra månader istället för tre. Årsredovisningen skulle in. Samma visa varje år.

Jag tänkte mycket på det här. Då jag själv jobbar med partnerskap inom redovisningsbranschen är den här typen av diskussioner givande på många sätt.

Att förstå och vilja lösa problem är essentiella egenskaper i min roll. Problemet tidsbrist på redovisningsbyråer – vad kan vi göra åt det?

Tid är också pengar
Generellt tycker jag vi ser en förändring i företagsvärlden. Vi har på riktigt insett att tid också är pengar. Vad det här året har fått mig att inse (utöver vilken otroligt hårt arbetade bransch redovisningsbranschen är) är hur mycket tid som går åt till att behöva tjata efter borttappade kvitton.

Känner du igen lappen med texten “Din mamma jobbar inte här”? Som en passivt aggressiv uppmaning till att ställa in sin smutsiga disk i diskmaskinen. Kanske borde den också användas när det kommer till företagsköp och kvittohantering?

Samtidigt – nej. Den skylten känns trots allt väldigt utdaterad. Men vad den står för – att ta ansvar för sitt eget jobb, sin egen tid – är fortfarande högst aktuellt. Många av mina partners “sätter upp” den här lappen varje dag.

Det ska vara lätt att göra rätt
Man kan curla och man kan ställa krav. Det är olika från förälder till förälder hur man jobbar. Men är det inte den gyllene medelvägen vi alla egentligen strävar efter? Är det lätt att göra rätt, vinner alla i längden.

Vi är vanedjur. Vi gör det vi alltid har gjort tills ett bättre alternativ dyker upp. Vi behöver tillsammans utveckla och förenkla processerna.

Jag ser det som vår plikt. Vi som jobbar med redovisningskonsulter behöver jobba för digitalisering av kvittohantering. Vi behöver hjälpas åt för att minska tjatet kring borttappade kvitton. Den delen av redovisningskonsulternas arbetsbörda måste bort.

Redovisningskonsulternas verkliga profession
Människor är inga maskiner. Kvitton försvinner. Man glömmer vad man köpt, och varför.

Jag tror på positiva processer när det kommer till att hantera företagets ekonomi. På en bra arbetsplats litar man på sina anställda och ger dem rätt verktyg för att kunna köpa det de behöver för att kunna göra sitt bästa på jobbet. Medarbetare slipper lägga tid på utläggsrapporter och kvitton, och får fokusera på det som är viktigt.

Detsamma gäller ekonomiavdelningen.

Vi pratar ofta om framtidens redovisningsbransch. I min värld inkluderar den inte tjat på kunder och hundratals timmar lagda på manuellt, enformigt arbete.

Digitaliseringen lösgör mer tid till rådgivning för kunder. Mer fokus på att ta verksamheten till nästa nivå, mindre på små papperslappar.

Jag ser en framtid där redovisningskonsulterna kan fokusera på människan bakom skärmen. Se till deras behov, och ta reda på vad som behövs för att de ska lyckas med sitt företagande.

För det är det redovisningsbyråerna egentligen är till för.

Pleo logo

Dela i sociala medier

Scroll to Top