Så jobbar vi på kontoret i höst

Text: Kersti Bergström, VD, Blikk

Vi är många som längtar efter ”det nya normala” – och att få gå tillbaka till kontoret efter semestern. Men hur kommer vi egentligen att jobba efter pandemin? Blikk har läst tre nya rapporter som alla ger samma svar: Hemmakontoret är här för att stanna. Helst av allt vill vi svenskar jobba hemifrån måndag och fredag – och på kontoret mitt i veckan. 

För många av oss har pandemin inneburit att jobbet flyttat hem. Andra har arbetat på plats, men ändå behövt samarbeta med kollegor och kunder på distans. En sak har vi gemensamt: Pandemin har medfört att jobb – och även utbildning – flyttat in i molnet där vi förväntas jobba ihop och även umgås.

67 procent kräver fortfarande mer fysiska möten
Och den flexibla arbetsplatsen är ingen övergående trend. Det visar tre aktuella studier. Den största är från Microsoft och bygger på att över 31 000 medarbetare i 31 länder – däribland Sverige – intervjuats.

Det amerikanska datorföretaget slår fast att…

  • 73 procent av den globala arbetsstyrkan vill fortsatt kunna välja varifrån de ska arbeta – medan 67 procent samtidigt kräver mer fysiska möten med sitt team.
  • 66 procent av alla ledare planerar att förändra företagets kontorsmiljö för att bättre tillmötesgå de nya önskemålen.

Svenska företag minskar kontorsytorna
Två svenska studier visar liknande resultat. Enligt Telias digitala index 2021 räknar hela 72 procent av de svenska företagen med att medarbetarna kommer att jobba mer på distans efter pandemin än tidigare.

– Allt pekar på att fler kommer att jobba mer av sin arbetstid hemma än tidigare. Som anställd sparar du restid och kan jobba mer flexibelt, vilket inte minst unga medarbetare förväntar sig. Dessutom kan företagen minska sina lokalkostnader, säger Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia.

Kvinnor mer positiva till distansjobb
6 av 10 svenskar vill jobba mer hemifrån än tidigare, även efter att restriktionerna släppts – och kvinnor är generellt mer positiva till distansjobb än män. Det visar den andra svenska studien ”Det hybrida arbetslivet” från Tele2 i samarbete med Kantar Sifo.

Om medarbetarna får bestämma vill de spendera 36 procent av sin arbetstid på distans, vilket motsvarar ungefär två dagar i veckan. Bästa dagarna för distansjobb är måndagar och fredagar. Dock är cheferna angelägna om att kunna begränsa och reglera distansjobbet – det visar alla de tre studierna.

Vi använder tekniken – men inte för att samarbeta
En annan tydlig tendens är att vi lärt oss att använda den digitala tekniken, men inte utnyttjar dess potential för att samarbeta.

Användningen av samarbetsverktygen Teams och Zoom har exploderat under pandemin i Sverige, visar Telias siffror.

Samtidigt har mindre än 25 procent av de svenska företagen i grunden förändrat sina sätt att jobba, visar Telias rapport. Daniel Stark, chef för strategi och affärsutveckling på Telia:

– Många företag har nu tekniken på plats, men saknar arbetssätt som skapar smarta och effektiva arbetsflöden, energi och delaktighet. Vi behöver kort sagt bli bättre på att samarbeta digitalt hela arbetsdagen så att var och en inte sitter på en ”digital ö”. Företag som lyckas med det har massor att vinna.

Hybridkontor gör företaget attraktivt
Microsoft kallar framtidens arbetsplats för hybridkontor – där vissa medarbetare återgår till sin arbetsplats, andra fortsätter att jobba hemifrån och en tredje kategori gör en kombination av båda delarna. Datorjätten slår fast att företag som lyckas skapa en bra hybridmiljö också blir en attraktiv arbetsgivare. Deras data visar att hela 40 procent av medarbetarna funderar på att byta arbetsgivare inom ett år – och för dem är ett genomtänkt upplägg kring just hybridarbete centralt.

Källor:
Undersökning: ”Det hybrida arbetslivet”, rapport från Tele2 i samarbete med Kantar Sifo.
Undersökning: ”The Work Trend Index 2021”– global rapport från Microsoft.
Undersökning: Telias digitala index 2021 av undersökningsföretaget Nepa på

Dela i sociala medier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top