5 heta kontorstrender
hösten 2020

Kersti Bergström-VD-Blikk

Text: Kersti Bergström
VD, Blikk

Vad är meningen med kontoret? Coronakrisen har gjort oss medvetna om distansjobbets för- och nackdelar och frågan om kontorets roll är mer aktuell än någonsin. Vi spanar in 5 tydliga kontorstrender.

Bland svenskar som kunnat jobba hemma under coronakrisen har distansarbetet ökat med 400 procent, enligt en Sifo-undersökning. Stressen minskar, svarar en majoritet, samtidigt som de saknar småpratet och teamkänslan.
I en färsk global undersökning från OnePoll berättar 7 av 10 att de blivit mer fokuserade och produktiva när de arbetat hemma.

Så hur ska vi jobba på kontor framöver? Här är fem trender:

Fler hemmakontor
Svenskar som kan bör jobba hemifrån året ut, rekommenderar Folkhälsomyndigheten – och många spår att vi kommer att fortsätta arbeta mer på distans efter krisen. Även arbetsgivare ser fördelar och har skyndat på den digitalisering som krävs för att medarbetarna enkelt ska kunna koppla upp sig och jobba smidigt, effektivt och säkert tillsammans. 74 procent av finanscheferna planerar att göra distansarbete till en permanent lösning långt efter epidemin, enligt en ny undersökning från Gartner.

Delade ytor
Kontorshotell och coworking-kontor är en växande trend och en lösning som kan underlätta för många företag i coronakrisens spår. Vinsterna är många med att dela yta: Det är kostnadseffektivt att hyra in sig, du kan jobba flexibelt, knyta nya kontakter och ta del av en inspirerande miljö.

Aktivitetsbaserat
Det öppna kontorslandskapet har fått kritik och forskning visar att produktiviteten sjunker; många upplever att det är svårt att fokusera när man ständigt blir störd och avbruten. Lösningen heter aktivitetsbaserade kontor som blir allt populärare. Dessa har både öppna ytor som bjuder in till diskussioner och samarbete och tysta ytor för den som vill jobba ostörd. Tanken är att man för dagen – eller bara för stunden – ska välja den miljö som passar bäst utifrån det jobb man ska utföra, men också utifrån sin personlighet. Vissa vill ha liv och rörelse medan andra behöver lugn och ro för att jobba effektivt.

Hälsosamt
Grönsaksjuicer och andra hälsosamma mellanmål, ergonomiska möbler, ljuddämpande inredning, meditation på jobbet och promenadmöten. Att ta hand om medarbetarnas hälsa blir allt viktigare för arbetsgivare, och det syns också i kontorsmiljön.

Digitaliserad mötesplats
Kontoret har förändrat karaktär från arbetsplats 9-17 till en mötesplats där vi framför allt samarbetar och får inspiration – var vi sedan utför jobbet är upp till var och en. Vissa jobbar bäst på kontoret medan andra vinner på att ta hem jobbet ibland.

Det nya flexibla kontorslivet ställer högre krav på digitalisering och IT-säkerhet. Men det blir också viktigare med smarta verktyg för att verksamheten ska fungera smidigt och vara lönsam.

Dela i sociala medier

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Scroll to Top