Mer tid framför skärmen kan gynna relationerna till medarbetarna

Johan Walli, Sales Manager på QBIS Business Systems

Text: Johan Walli
Sales Manager, QBIS Business Systems

Det kan nästan låta motsägelsefullt att digitalisering hjälper till att bygga närmare relationer. Men faktum är att mycket tyder på att digitalisering snarare kan stärka mänskliga interaktioner än att försvaga dem.

Digitalisering kan kännas svårt och komplicerat. Kanske lite tråkigt och tidskrävande. I ärlighetens namn kan det också vara ganska tidskrävande, åtminstone i början. Däremot är det vad som kommer efter implementationen som jag tycker är det mest intressanta och det som bör få mer fokus.

Ger rätt förutsättningar
Först och främst kommer digitalisering och automatisering av administrativa processer att spara mycket tid. Oavsett om man arbetar i en mindre eller större organisation finns det ofta flera timmar varje månad att spara när det gäller administrationen. Men det är inte tidbesparandet i sig som är det intressanta, utan det är vad man gör med tiden som sparas som räknas. Det kan kännas bakvänt att man genom att skapa en ny digital process där man får spendera ännu mer tid bakom skärmen som vi så många gånger försöker minska tiden framför, är just medlet som gör att vi kommer närmare varandra utan skärmar. Tiden som frigörs från administrativt arbete ger de möjligheter som behövs för att kunna göra allt det som annars aldrig hinns med och som är så viktigt för lönsamheten; nämligen relationsbyggande.

Trivsamhet ger bättre lönsamhet
Studier visar att en bra arbetsmiljö med glada medarbetare ger engagemang i arbetet. Engagemang leder i sin tur till tillväxt och ökad lönsamhet. Varje ledare som vill se till att inte bara möta sina KPI:er, utan också slå dem bör se över sina administrativa processer för att skapa rätt förutsättningar för ökad lönsamhet genom en mer trivsam arbetsmiljö. Människor presterar bättre om de är på en plats där de känner gemenskap. Det tar däremot väldigt lång tid, mycket energi och engagemang att bygga en stark gemenskap i varje team, avdelning och företag. Mitt första tips är att frigör dessa timmar genom att effektivisera de processer som inte behöver vara så långdragna. Mina andra tips för när optimeringen är genomförd är att genomföra team building-övningar, ta en längre lunch med kollegorna, bjud dem på lunch eller fika och umgås. Lär känna personerna omkring dig och arbeta med att skapa mer trivsamma arbetsplatser där människor faktiskt vill jobba för dig och tillsammans nå nya höjder.

Dela i sociala medier

Scroll to Top