Har du koll på reglerna kring julklappar till dina anställda?

Att ge julklappar till dina anställda är såklart inte ett tvång för dig som arbetsgivare, men det är ett bra sätt att visa lite extra uppskattning. Björn Lundén har publicerat ett inlägg på deras hemsida kring julklappar till anställda och kunder. Det finns en del skattemässiga regler att förhålla sig till som ägare av ett företag. Nedan finner du vad som är avdragsgillt för företaget och om förmånsbeskattning är aktuellt:

Skattefria julklappar till anställda
Maxbeloppet för att en julklapp ska vara skattefri är 450 kr inkl. moms. Här räknar man inte med fraktkostnader om sådana tillkommer. Håller du dig inom beloppsgränsen får företaget lyfta moms och dra av kostnaden för julklapp. 

En annan förutsättning för att julklapparna ska vara skattefria för de anställda är att de är av ett mindre värde och ges till alla anställda, eller en större grupp av de anställda. Vid gåva av pengar eller presentkort som kan bytas mot pengar gäller förmånsbeskattning för den anställde.


Att tänka på är att se upp för att låta den anställde bestämma ett belopp om julklappen ska skänkas till ideella verksamheter som hjälporganisationer. Ett sådant beslut innebär att gåvans hela värde ska förmånsbeskattas hos den anställde. Om företaget självt istället bestämmer att skänka pengar och den anställde inte har något inflytande över julklappen, belastas då inte den anställde mer än att de blir utan en julklapp. Dock får företaget inget avdrag på en sådan julklapp eftersom den inte anses vara affärsmässig.

Dyrare julklappar
Om beloppet överstiger 450 kr, även om det är med endast 1 kr så måste hela beloppet förmånsbeskattas hos den anställde. Moms får inte lyftas på kostnaden, men den blir avdragsgill på samma sätt som lön. Detta kan bli något dyrare, vilket kan göra det bättre att hålla sig inom de givna ramarna från Skatteverket istället.

Julklappar till kunder
Julklappar till dina kunder då? Enligt Skatteverket är representationsgåvor som ges vid helger som exempelvis julen inte är avdragsgilla. Enklare reklamgåvor för ett mindre värde kan däremot få avdrag. Gåvorna måste då ha direkt anknytning till företagets verksamhet eller handla om enklare presentartiklar, så som pennor med företagets logga på. Reklamgåvor har en beloppsgräns på 300 kr inkl. moms enligt Skatteverket.

Datum för hämtad information: 2019-12-02

Dela i sociala medier

Scroll to Top